Lifestyle

Dünyanın Daha Güzel Bir Yer Olduğuna İnandıran 5 Sosyal Sorumluluk Projesi

Yeryüzünde herkes eşit şartlara sahip değildir fakat kaynaklar herkese yetecek kadardır. Adaletin gücüne inanıp adaleti sağlamak isteyenlerin uğraşlarını sosyal sorumluluk diye adlandırıyoruz. Aslında yaptıklarının hiçbirini yapmak zorunda olmadıkları fakat bunu kalplerinin derinliklerinde kendilerine vazife edinmiş güzel insanların bir nevi Robin Hood oldukları dünya en güzel dünyadır. Birçok örneği olan sosyal sorumluluk projelerinden beş tanesini tanıtmak istiyorum.

1- Askıda Ne Var?
 askida-ne-var-logo-300x94.png2012 yılında Oğuzhan Canım tarafından kurulan sosyal sorumluluk projesi; üniversite öğrencilerine kitap, yemek, kıyafet, tiyatro, konser bileti, yurtdışı stajı gibi imkanlar sunmak için sponsorlar ve üniversite öğrencileri arasında bir köprü kuruyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun askıda ekmek uygulamasından ilham alan Askıda Ne Var’ın mottosu Samuel Smiles’ın “Sevmek fiilinden sonra gelen, dünyanın en güzel fiili, yardım etmektir.” sözü.
Askıya bırakılan iyilik güzellikleri görmek isterseniz bu taraftan

 

2- Hobbit House Balat Breakfast.

ChB37YNWIAAfhX7-241x300 Yeryüzü Çocukları İyilik Evi olarak bilinen Sinem ve Murat Asilcan tarafından çocuklara her şeyin ücretsiz olarak sunulduğu bir dünya olarak tasarlanmış kahvaltı evi. Geridönüşüm sayesinde çocuklara kıyafet, oyuncak, gıda, kırtasiye malzemesi dağıtıyor, okullara kütüphaneler kuruyorlar. Sloganları “Müşteri değil misafir, işletme değil ev!” olan Hobbit House Balat’ın PAYLAŞ KURTUL çağrısına kulak vererek sizler de destek olabilir, dezavantajlı çocukların yüzündeki gülümseme olabilirsiniz. Daha fazla bilgiye www.instagram.com/hobbithousebalat adresinden ulaşabilirsiniz.

3- Gel Kardeşim.

eYbpLkixMehmet Aslan tarafından uyuşturucu bağımlılığı hakkında gençlerde farkındalık oluşturmak için başlatılan sosyal sorumluluk projesidir. Çeşitli üniversitelerde seminerler düzenleyen Gel Kardeşim projesi, bilimsel araştırmalara dayanarak uyuşturucunun zararlarını gençlere hiç bıkmadan anlatmanın peşinde. Mehmet Aslan’ın , uyuşturucu sorununu sadece asayişin değil toplumun ele alması gerektiğini söylediği projenin ayrıntılarına ve etkinliklerine twitter.com/gelkardesimorg adresinden ulaşabilirsiniz.

4- Kitap Bankosu.

photo-300x300.jpgAğaç yaş iken eğilir atasözünün doğrultusunda ilerleyen sosyal sorumluluk projesi gezgin kütüphaneleri ile spor müsabakalarında ve kamuya açık alanlarda toplu kitap okuma ve söyleşiler tertip ederek çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. İlk zamanlar kitap okuma etkinlikleri düzenlerken 2013 yılı Mayıs ayında kitaba ulaşamayan değil ulaşmayan kişiler için Gazi Üniversitesinin kullanılmayan otobüsünün projeye tahsis edilmesiyle gezici kütüphanelerini tasarladılar. Henüz yapmak istediklerinin binde birini yapamadıklarını söyleyen Serdar Yetkin’,n Kitap Bankosu projelerini anlattıkları yazısına buradan, internet sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.

5- Aşhane

11057486_986232021397832_608252028242706584_n-300x169.jpgYrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman’ın “Komşum aç yatmayacak” sloganından yola çıkarak aracını seyyar çorbacıya dönüştürmesiyle başlayan sosyal sorumluluk projesi serüveni evsizlere her gece çorba dağıtma hedefi ile İstanbul’da faaliyet gösteriyor.

“Olan biten her şeyden hepimiz sorumluyuz. Sokakta üşüyenin de, karnı aç olanın da vebali hepimizin üzerinde. Mensubu olduğumuz toplum, içinde binlerce güzellik barındıran bir toplumdur. Yiğit düştüğü yerden kalkacak ve yürüyecek! Haydi sizler de bu yürüyüşe katılın. Bir evsiz elinizden bir bardak çorba içsin ve içtiği çorba içimizi ısıtsın..” diyen Karaman, sokakların da eve dönüştürülebileceği konusunda örnek oluyor. İyilik hareketine AşhaneÇorba adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk yayın: Kampussesver.com

Comments are closed.